Gramenet.TV 

 Aquesta pàgina recull la història i l'actualitat dels moviments socials i entitats populars i el testimoni amb entrevistes als actors.

La pagesia i la vinya a Gramenet

"La verema"

La pagesia i la vinya a Gramenet (10)

Aquest últim capítol, on hauria de sortir la primera verema, no ha estat possible per censura en l’accés, perquè no tinguéssim imatges del fet.PERAMEN

 

"Ja és una realitat la vinya d’en Sabater"
(tercera part)
La pagesia i la vinya a Gramenet (9)

Paco Cordero ens n'explica les diferents etapes des de la plantació el 2015 fins a hores d'ara,  juliol de 2017.
Les imatges ens mostren les quatre varietats plantades (garrut, garnatxa, picapoll i pansa blanca) i l’entorn d'aromàtiques, fruites i flors, així com l’hotel d’insectes per millorar la biodiversitat de l’entorn.
En aquest enregistrament també hi ha unes imatges aèries dels terrenys amb els accessos ja finalitzats.
Novè capítol de la sèrie La pagesia i la vinya a Gramenet.

"Una vinya ecològica i sostenible"
(segona part)
de La pagesia i la vinya a Gramenet (8)

Meho Spago Maksumic, tècnic responsable de la vinya, ens explica que aquest projecte té la participació d’alumnes del centre de formació ocupacional per a les tasques teòriques i practiques, la col•laboració de l'Institut Nacional Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i de la Universitat d’Alimentació de Torribera.
Aquest projecte de vinya experimental analitza les característiques dels terrenys per decidir quina varietat s'hi planta, sempre valorant que la producció sigui formativa, sostenible i ecològica.
Vuitè capítol de la sèrie La pagesia i la vinya a Gramenet.

“La Vinya d’en Sabater”
(Primera part)
La Pagesia i La Vinya a Gramenet  (7)

Després de molts anys d’abandonament de la vinya, el 2015 s’inicia un pla experimental per a l’elaboració de vi en uns dels terrenys de Torribera: la vinya d’en Sabater.
Carles Combarros, Àlex Sevilla i Paco Cordero ens informen dels inicis d’aquest projecte.  
Setè capítol de la sèrie La pagesia i la vinya a Gramenet.

“Can  Banus”
Francesc Banus
De la Pagesia i La Vinya a Gramenet  (6)

Francesc Banús, descendent d’una de les famílies més antigues de la ciutat (documentada al 1450), fa un viatge en el temps i recorda els dies de verema amb els carros plens de raïm i les cases fent olor de vi; explica anècdotes i dona una lliçó de cultura del vi.
Sisè capítol de la sèrie La pagesia i la vinya a Gramenet.

“Can  Mau”
Joan Dalmau i Josep Torrent
De la Pagesia i La Vinya a Gramenet  (5)

Can Mau era una de les cases que més vinya conreava i premsava a la nostra ciutat; també hi premsaven altres propietaris i parcers.
Joan Dalmau, de Can Mau, i Josep Torrent, net de parcer, ens parlen dels records d’infantesa en un poble rural, Santa Coloma.
Cinquè capítol de la sèrie La pagesia i la vinya a Gramenet.

“Can Roig i Torres”
Albert Noguera
De la Pagesia i La Vinya a Gramenet (4) 

Davant d’aquesta masia residencial de principi del segle XX, Albert Noguera ens explica la intensa vida del seu propietari Rafael Roig i Torres, molt vinculat a estudis i iniciatives sobre la pagesia i el vi.
Quart capítol de la sèrie La pagesia i la vinya a Gramenet.

“Can Nagues”
Maria Pons
De la Pagesia i La Vinya a Gramenet (3)

 

Maria Pons ens fa un repàs de la seva joventut en la pagesia i la vinya a Gramenet i ens mostra el seu museu d’estris, que s’utilitzaven en els treballs del camp.
Tercer capítol de la sèrie La pagesia i la vinya a Gramenet.

 

La vinya a Gramenet, any 1890
Ramon Canals

De la Pagesia i La Vinya a Gramenet (2)

La vinya a Gramenet, any 1890" enregistrat a les "Caves Canals Canals" a Castellví de Rosanes és el segon capítol d’una sèrie que amb el nom de La Pagesia i La Vinya a Gramenet, s’aniran publicant.
Ramon Canals, es fa un repàs de la situació de la vinya a Catalunya i en concret a Santa Coloma l’any 1890 i ens mostra el seu museu de la pagesia i la vinya un dels mes complerts en la matèria.

La Masia de Can Zam
De la Pagesia i La Vinya a Gramenet (1)
 

La masia de Can Zam és un documental realitzat per Josep Pitarque,  que dona a conèixer un dels  masos colomencs amb segles d'existència i un passat agrícola que ha perviscut fins els nostres dies.
És el primer capítol d’una sèrie que amb el nom de La Pagesia i La Vinya a Gramenet, s’aniran publicant,
sobre la  vida pagesa del mas ens en donen testimoni ens en parlen els actuals propietaris, en Jaume i la Rosa Blanchart , la seva mare Elvira Pujols i l'oncle  Josep Blanchart. Es complementa amb notes històriques de l'Albert Noguera ( president del Centre Excursionista Puigcastellar) i les lliçons del sommelier Paco Cordero de com s'elaborava el vi  al celler de la masia.
Se'ns expliquen els seus cultius,  que a banda de la vinya i de la fruita (les famoses maduixes) també s’hi conreaven, mongetes de ganxet, cebes i d'altres hortalisses, a més de cereals com el blat, que es trillava a l'era que encara avui podem contemplar.
El grup de música de la ciutat El Toni, El Pako & El Christian, han composat dues peces per musicar el documental.

(TEASER)
Això es un tastet per anar fent boca d’un reportatge sobre la història de la vinya a Santa Coloma de Gramenet, que sortirà properament.

El CEP visita la “Vinya d’en SABATER”

14/06/2015
El Centre Excursionista Puigcastellar ha organitzat una visita a la Vinya d’en Sabater, un números grup d’assistents han escoltat les explicacions de Meho Spago Maksumic, tècnic responsable de la vinya i del nostre sommelier colomenc Paco Cordero, per acabar la visita hem assaborit un bon vi amb pa sucre i embotis elaborats en nostra ciutat.
Ja fora de les vinyes en Pep ens portat a visitar la Font d’en Bartomeu Molins.

 
Asignación
Instagram