Gramenet.TV 

 Aquesta pàgina recull la història i l'actualitat dels moviments socials i entitats populars i el testimoni amb entrevistes als actors.

Agustina Rico
S’acaba d’estrenar la pel·lícula EL maestro que prometió el mar , que recull la tràgica i commovedora història d’ Antoni Benaiges, un entusiasta mestre republicà destinat a un petit poble de la província de Burgos (Bañuelos de Bureba) l’any 1934. Benaiges va entusiasmar els seus alumnes però va escandalitzar els poders fàctics de la zona pels seus mètodes pedagògics basats en el mètode del pedagog Freinet que posa l’accent en el treball en grup i dona autonomia a l’alumne i per la defensa de les seves idees igualitàries i laiques en l’exercici del magisteri i en els articles que escrivia en periòdics locals. Assassinat el juliol de 1936 i declarat desaparegut, Antoni Benaiges va ser un nom desconegut fins l’any 2010. Sergi Bernal era llavors un jove fotògraf colomenc interessat en temes socials que va desplaçar-se a Burgos per fotografiar els treballs d’exhumació de la fossa comuna de La Pedraja,  on es van trobar els cossos de 135 republicans assassinats. Quan ja s’havia acabat el treball, un veí va alertar que allà hi podia haver “un catalán como tu, el maestro de mi pueblo”. Sergi Bernal estirà aquell fil que el portà a Mèxic a una escola on treballava un company exiliat de Benaiges, a Mont-roig del Camp el poble del mestre i novament a Burgos a la recerca de testimonis vius. No ha deixat d’investigar sobre la figura de d’Antoni Benaiges i de difondre la seva història. En aquesta darrera dècada, sobre Benaiges s’han escrit llibres, s’han fet documentals i exposicions, una obra musical, una obra de teatre i ara la pel·lícula, dirigida per Patrícia Font i protagonitzada per un magnífic Enric Auquer.  ”És de justícia explicar aquestes històries, no oblidar. Quan alguns diuen que són coses del passat, els diem que no, que són històries de futur.  Només cal mirar l’actualitat per veure que si volem tirar endavant s’ha de saber d’on venim “, diu Bernal. Queda  molt per fer. El cos del mestre Benaiges encara no ha estat identificat.

Presentació del Còmic, LA PROMESA:Antoni Benaiges, El maestro que prometió el mar,
Bañuelos Gramenet

20 d'abril del 2023
A Santa Coloma de Gramenet, a Can Sisteré amb la sala plena de s'ha presentat la novel•la gràfica, LA PROMESA, Antonio Benaiges: El maestro que prometió el mar, de Javier Martínez Sancho i Sergi Bernal, on s'explica la tasca de renovació pedagògica d’un mestre republicà en un petit poble de Burgos (Bañuelos de Bureba) al curs 34–35 i 35-36.Amb el cop d’estat feixista la repressió ferotge dels primers dies el van assassinar.

Burgos - Desenterrant el silenci i Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar

4 i 5 de maig de 2013
Dissabte – A Briviesca s’ha inaugurat l'exposició fotogràfica i s’ha presentat el llibre, amb la intervenció de Sergi Bernal, fotògraf, Francisco Etxeberria, responsable dels treballs d'exhumació a la Pedraja i Miguel Angel Martínez, de “la Agrupación de personas asesinadas en los montes de la Pedraja”.
El diumenge a primera hora s’ha fet una visita a la fosa de La Pedraja i més tard a Bañuelos s’ha posat una placa a la porta de l'escola en record a l’ Antoni Benaiges.
A més a més s’ha mostrat una part del “documental El Retratista”.
En tots els actes s’ha contat amb la presència de la família Benaiges i antics alumnes d’aquella època.

Las Fosas de la Pedreja en el camino de Santiago Exhumant fosses. Desenterrant silencis


Com a conseqüència de la repressió feixista durant i després de la Guerra Civil de 1936 a 1939, l'Estat Espanyol està ple de fosses comunes; hom creu que contenen les restes de més de 115.000 persones.


Fins a 1975, ja mort el Dictador, els familiars no van gosar reclamar l'obertura d'aquestes fosses. La Llei d'Amnistia promulgada el 1977 va ocasionar que tots aquests assassinats no poguessin portar-se a judici, i que, per a les víctimes, abanderats de la democràcia i de la defensa de les llibertats, no hi hagi hagut res més que oblit. Bó i en democràcia, assassinats i familiars han continuat essent víctimes.


Després de vèncer grans entrebancs legals, la primera fossa comuna fou exhumada ara fa deu anys a Lleó; fins avui s'han recuperat o identificat les restes de 5.400 assassinats.Desenterrant el silenci és un projecte fotogràfic i d'investigació que narra l'obertura d'una d'aquestes fosses comunes d'assassinats el 1936. Amagada durant 74 anys, se sabia que en un indret dels Montes de la Pedraja (Villafranca Montes de Oca, Burgos) hi havia enterrats centenars de “desapareguts”. Les fosses trobades a la Pedraja van ser fetes a sobre del Camí de Sant Jaume. Entre ells, es creu que hi ha el mestre català, Antoni Benaiges, de l'escola que utilitzava la tècnica Freinet del poblet de Bañuelos de Bureba, que fou assassinat el 25 de juliol de 1936 pels seguidors del cop feixista, però per què van assassinar el mestre?




Sergi Bernal Ferrando

Vols veure com Desenterrem el silenci?
http://desenterrant.blogspot.com.es/

 
Asignación
Instagram